Dostala se mi do rukou nefalšovaná raritka. Na stole přede mnou stála menší štíhlá láhev. Když mi přečetli nápis, zůstala jsem zírat v příjemném šoku. Přede
mnou stálo bílé víno odrůdy Rulandské šedé. Na tom koneckonců není nic zvláštního, ale pravý údiv přišel teprve, když se k mým uším donesla ta jakost,
kterou víno mělo. Byl to výběr z cibéb. Cibéby jsou hrozny zpracované tak, že je lze specifikovat jako hrozinky, tudíž je u nich dosažena maximální možná
cukernatost.
Víno mělo svou charakteristickou nažloutlou barvu a vůni připomínající broskve. První nesmělé ochutnání proběhlo ve znamení úcty k tomuto nápoji, když
jsem v třesoucí se ruce držela skleničku. Nápoj chutnal medově, sladce s nádechem broskví a chvílemi nepřipomínal ani víno, jak jeho chuť běžně známe.
Víno dokáže mít spoustu vůní a chutí. Pila jsem tento vzácný vzorek pomalu, abych si vychutnala řádně každý jeho doušek. Je to velmi vzácná varianta hroznů
dané odrůdy, pěstovaná s náležitou péčí. Snad bude chutnat každému, kdo podobný vzorek vína okusí. Avšak předem podotýkám, že je dobré mít s vínem vícero
zkušeností, aby obdarovaný dokázal tak vysokou kvalitu vína náležitě ocenit.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat